Полянська громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Напрямки роботи Центру соціальних служб Полянської територіальної громади

Дата: 03.07.2023 11:14
Кількість переглядів: 115

         Пріоритетними напрямками роботи Центру соціальних служб Полянської територіальної громади є:

         - забезпечення реалізації державних програм щодо роботи з сім'ями/особами, які потрапили в складні життєві обставини;

         - надання соціальних послуг сім'ям із дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах;

         -  забезпечення соціального супроводу прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей опікунів, піклувальників;

         -  забезпечення соціального супроводу одиноких громадян та осіб з інвалідністю;

        - соціально-профілактична, інформаційно-просвітницька робота, щодо формування навичок здорового способу життя, запобіганню вчинення правопорушень, формування стандартів позитивної поведінки, в тому числі серед груп ризику;

          -  здійснення соціального супроводу осіб, які перебувають у конфлікті з законом;

         -  проведення перевірок цільового використання коштів при народженні дитини та підтвердження факту проживання дитини з матір'ю (батьком).

         -  надання соціальних послуг особам, які зазнали домашнього насилля чи жорстокого поводження.

          Одним із головних напрямків діяльності Центру є надання послуг спрямованих на здійснення соціальної роботи із сім'ями та особами, які опинилися у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги для їх вирішення. Соціальна робота здійснюється через раннє виявлення сімей, оцінку їх потреб і подальше надання послуг за результатами висновку. Соціальними послугами охоплено 121 особа. Виявлено 53 сімей, у яких підтверджено складні життєві обставини. Серед таких сімей найуразливіші категорії населення: внутрішньо переміщені особи, сім'ї, де батьки ухиляються від виконання своїх батьківських обов'язків, неповної сім'ї, сім'ї/особи, які перебувають у конфлікті з законом, одинокі громадяни….

         Протягом звітнього періоду соціальною роботою охоплено 53 сімей, у яких виховується 164 дітей. Здійснено 121 відвудування сімей для проведення актів оцінки потреб сім'ї/особи. Протягом січня-червня 2023 року Центр здійснював соціальний супровід 2 сімей, які перебувають у складних життевих обставинах. При наданні послуги соціального супроводу застосовується комплексний та системний підхід до проблем сім'ї, до мінімізації та усунення причин їх появи.  

         Під час воєнного стану Центром надавалися консультації та проводилаль роз'яснювальна робота з сім'ями/особами, щодо безпечної поведінки під час повітряних тривог, надавалася психосоціальна підтримка. Серед складних життєвих обставин, у яких перебували сім'ї/особи, найбільш поширеними були: набуття статусу внутрішньо переміщених осміб, через військові дії, безвідповідальне ставлення до виконання батьківських обов'язків, проблеми складних взаємовідносин у сім'ї, пошук роботи, адаптації сімей до нового соціального оточення.

        Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2001р. № 1751 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми», начальником Центру здійснюються перевірки цільового використання коштів державної допомоги при народженні дитини та обстеження сімей із зазначенням інформації щодо факту проживання дитини з матір'ю для призначення допомоги  одиноким матерям.

         Центр при зверненні членів сімей, які втратили у війні своїх близьких, надаються консультації щодо оформлення відповідних документів, інформації про отримання пільг в управління соціального захисту населення Полянської ТГ, про реєстрацію для отримання путівки на оздоровлення дітей, отримання медичних послуг.

          Соціальне супроводження дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей здійснюється Центром на постійній основі: з початку створення та до повного припинення функціонування. Центр здійснює соціальне супроводження 1 прийомної сім'ї (2 дітей, 2 дорослих). Соціальне супроводження здійснюється постійно. Для популяризації сімейних форм виховання дітей Центром проводиться робота з пошуку кандидатів у прийомні батьки, патронатні вихователі та наставники. У співпраці з центром зайнятості проводиться інформаційні зустрічі з пошукачами роботи.

         Протягом січня-червня 2023 року Центром були надані соціальні послуги 1 особі, яка засуджена до покарань, не пов'язаних із позбавленням волі.

         З метою забезпечення комплексного підходу до подолання домашнього насильства, ефективного реагування на факт насильства, надання соціально-психологічної допомоги постраждалим особам, зокрема соціальних послуг з консультування, кризового та екстренного втручання, соціальної профілактики відповідно до їх потреб при Центрі соціальних служб створена мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. За звітній період здійснено 26 виїздів, надано відповідні акти з'ясування обставин домашнього насильства, проінформовано як діяти у повторних випадках вчинення насильства та шляхи запобігання вчиненню дій кривдника. З кривдниками проведено соціальну профілактику та попереджено про адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинені дії. 

 

        Перш за все те, що ти робиш добрі справи, допомагаєш людям, які потрапили в складні життєві обставини, знайти шлях до їх подолання. Коли ти бачиш позитивний результат свої роботи, чуєш щирі слова вдячності – то це надихає…. А ще надихає колектив, в якому працюю. Це дружна команда, фахівці своєї справи, які завжди підтримують.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь