Полянська громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

В Родниківській школі: виховна година

Дата: 18.12.2018 08:46
Кількість переглядів: 1359

ВУСТАМИ ЮНИХ ПРО ПРАВА ДІТЕЙ

 

    Родниківській ЗОШ І-ІІ ступенів Полянської ОТГ   проведено виховну годину з учнями дев'ятих класів. Тема виховного заходу: «Знай свої права, умій себе захистити». Мета: формувати зацікавленість учнів у вивченні Конвенції ООН про права дитини, вміння використовувати свої знання на практиці, виховувати у юні почуття патріотизму, свідомої громадянської позиції. Обладнання: дидактичний матеріал, виставка книг на правову тематику, презентація, відеоролик. Основні дійові особи заходу: голова громадської організації «Правозахист Україна» - Василь Шетеля, учасник Всеукраїнського конкурсу проектів «Мої права – моє життя», відповідно до Указу Президента №361/2017 від 14.11.2017 р. «Про оголошення в Україні 2018 р. роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!» - Василь Шетеля, учень 8-А класу Свалявської ЗОШ № 3 І-ІІІ ст., головний спеціаліст головтеруправління юстиції у Закарпатській області - Ганна Пивовар, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами з надання БППД Мукачівського МЦ з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мирослава Пилипчинець.

        Перше слово директора згаданої школи: Юрія Полончака, який наголосив, що сьогодні завітали гості, тож і запросили всіх учнів до подорожі у світ права! Право – це важливе досягнення цивілізації, що виникло ще в давнину та протягом тривалого часу впливало на життя суспільства в цілому й кожної людини зокрема. Користування житлом, купівля речей, проїзд у транспорті, заощадження у банку, відвідування школи, професійна діяльність – це різні форми участі особи у правовідносинах, що регулюються встановленими державою правилами й нормами права. Загалом більшість звичних форм нашої повсякденної поведінки передбачені й регламентовані правом, хоча ми і не сприймаємо їх як такі. Знання та свідоме застосування правових норм робить життя людини ефективним, безпечним, а, отже, більш щасливим. Наше завдання сьогодні –  щоби молоде покоління по-новому подивилося на право, щоби у спілкуванні краще засвоїли його норми. Наприкінці наголосили: ми сподіваємося розбудити ваш інтерес до цієї необхідної науки.

        Відтак В. Шетеля виступив із вступним словом, наголосивши: ГО «Правозахист-Україна» разом із Мукачівським МЦ правової допомоги, Закарпатським територіальним управлінням юстиції організували проведення виховного заходу, приуроченого Всеукраїнському тижню права, який розпочався 10 грудня. Також він зупинився на тому, що у світі саме цього числа відзначається Міжнародний день прав людини, бо 1948 р. Генеральна асамблея ООН проголосила Загальну її декларацію. Це був перший міжнародний документ, який сповістив основні права та свободи особистості.

      Ось у цих документах є невід’ємні права дитини, людини і кожного з нас. Тож розповів і про такі поняття, як Конвенція ООН про права дитини, Закон України «Про охорону дитинства", що у цьому плані гласить Конституція України та загальна декларація про права людини.

    Чому саме захід провели у Родниківській школі? Тому, що - це віддалений населений пункт Полянської ОТГ. Оратор наголосив:  цей захід особливий тим, що разом з фахівцями в ньому бере активну участь учень 8 класу і очима дітей розповість про їх права і обов’язки. Далі голова ГО представив учасників заходу й ознайомив присутніх з порядком денним.

    Учень Василь Шетеля розповів, чому бере участь у конкурсі. Хлопчина цим хоче сказати школярам (що й потім чітко пояснив), які є права і обов’язки дитини. А згодом плавно перейшов до визначення права та дав його визначення. Продовжили тему пані Пилипчинець і Пивовар, які знайомлять учнів із законодавством, розповідаючи, що права людини - найвища соціальна цінність. За допомогою практичної вправи «Впізнай себе, свої права й обов’язки в житті, здоров’ї та сім’ї», учні мали можливість працювати в групах, де кожна була креативна та показала організованість, толерантність, вміння працювати разом, повагу один до одного під час обговорення. За допомогою цього заняття було закріплено знання учнів про права людини, ознайомлено їх із Загальною декларацією, яка визначила основні міжнародно-правові стандарти прав людини. Надзвичайно приємно, корисно й інформативно провів час кожен учасник заходу. Учні підсумували все, що відбувалося на уроках і прийшли до спільної думки: потрібно реалізовувати свої права, не порушуючи при цьому свободи й інтереси інших. Досягти такого балансу можливо тільки завдяки високій правовій свідомості, грамотності, відповідальності й перш за все тоді, коли ти в своїх діях керуєшся совістю, порядністю, людяністю, добрими намірами, чесністю, повагою до оточуючих. Такі свідомі діти викликають гордість та повагу дорослих.

   До речі, коли приїхали в Родниківку - неймовірна гарна справжня зима: засніжені гори, ліси, гірські струмки, приємна атмосфера та відкриті й щирі сільські учні зустріли учасників акції. "Ми всі хочемо, щоб Україна була процвітаючою, сильною, вільною та незалежною країною, тому маємо знати свої права й обов’язки", - такими словами фахівці-правознавці розпочали з учнями гру в групах "Впізнай себе, свої права та обов’язки". Кожна команда показала організованість, вміння працювати разом, взаємоповагу під час обговорення завдань. На питання чому і навіщо нам наші права і обов’язки, один з учнів відповів: "Для того, щоб ми краще розвивалися, вчилися, щоби це спонукало нас, щоб ми поважали старших, любили свою Батьківщину й цінували її. Так наша маленька шкільна сім'я стане гідною для великої країни".

     Коли ми чуємо такі відповіді, то надзвичайно приємно та розуміємо, що час, проведений з нашими представниками для малих учасників, став інформативним і корисним. Підсумувавши усе, що відбувалося на уроках Всеукраїнський тижня права, присутні прийшли до спільної думки: потрібно повсякчас реалізовувати свої права, але не топтати інтереси інших.

   Хочу відмітити: до проведення заходу в Родниківській школі долучилися, крім директора школи Юрія Полончака, його заступник Марія Кужіль і педагог-організатор Наталія Йовбак.

   По закінченні заходу у школі пройшло жваве обговорення та закріплення теми.

 

                                                                                                                                                                 Василь РУЖА.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь