Полянська громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

30 березня в адмінбудинку Полянської ОТГ відбулася презентація книги Лесі Адамової-Стецович «Перегортаючи сторінки щоденника».

Дата: 30.03.2018 18:20
Кількість переглядів: 1364

    30  березня в адмінбудинку Полянської ОТГ відбулася презентація книги Лесі Адамової-Стецович «Перегортаючи сторінки щоденника». Збірка є 31-річним доробком поетеси, уродженки села Павлово, яка наразі мешкає у місті Брно (Чехія). На чужині авторка дуже сумує за батьківщиною і цей сум вилився у прекрасні поезії, котрі вона і вирішила презентувати на малій батьківщині.

   Модератором святкового дійства був сам начальник відділу освіти, у справах дітей, культури, туризму та зовнішніх зв'язків Полянської ОТГ Петро Іванович Лізанець, який у вступному слові розповів присутнім про ювілярку та про її поетичну збірку.

   На презентації також виступила Оксана Дмитрівна Білей, колишня вчителька Лесі, викладач української мови та літератури Плосківської ЗОШ І-ІІІ ст., наставник і в окремих випадках коректор віршів поетеси. У своєму виступі Оксана Дмитрівна підмітила: «Мені сьогодні дуже відрадно бути на цьому святі, адже з гордістю можу сказати, що авторка поетичної збірки «Перегортаючи сторінки щоденника» – це моя учениця. Правда, було це досить давно, в перші роки моєї педагогічної діяльності (80-ті роки минулого століття). Але така вже специфіка нашої професії, що результат праці бачимо через роки, як той господар, що весною сіє, а врожай збирає лише восени. Немає, мабуть, більшої нагороди для вчителів як успішні та вдячні учні. Саме такою ученицею і є Стецович Олеся, а тепер Леся Адамова-Стецович».

Сама ювілярка розповіла про той довгий шлях, який вона пройшла сторінками свого щоденника-життя  разом з ліричною героїнею і як мінялась разом з героїнями своїх поезій.

Так як вірші Лесі, дякуючи мережі Фейсбук, вже добре відомі на Закарпатті, на презентацію збірки, привітати поетесу, приїхав відомий ужгородський дует «Мелодія» (Леся Дубенко та Вікторія Балог, концертмейстер Юрій Желізняк). Дівчата  виконали декілька пісень на слова Лесі Адамової-Стецович.

Відтак односельчанин поетеси, її товариш дитинства та один з ініціаторів випуску книги «Перегортаючи сторінки щоденника» Юрій Шипович розповів присутнім  історію народження збірки.

 Відомий русинський бард Сергій Савчук також виконав декілька пісень на слова Олесі.

Однокласниця Лесі Адамової-Стецович, вчитель української мови та літератури Плосківської ЗОШ І-ІІІ ст. Мирослава Юріївна Куштан розповіла присутнім про той час, коли вони вчились в школі, ходили одна до одної в гості, дружили, спілкувались.

Соліст Заслуженого академічного Закарпатського народного хору Мирослава Копинець заспівала для присутніх декілька старовинних закарпатських балад, чаруючи своїм божественним співом зал.

З поздоровленням ювілярці виступила також Тетяна Русин – відомий у Поляні культурний та громадський діяч.

    На останок святкового дійства теплими словами ювілярку привітав голова Полянської ОТГ Іван Іванович Дрогобецький. Очільник нагородив поетесу званням Почесного громадянина Полянської ОТГ і відмітив: «Збереження та збагачення нашої культури  є одним з головних пріоритетів громади. Тому появу подібних книжок ми будемо лише вітати».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь