Полянська громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Полянська ОТГ розробляє міжнародний проект «на мільйони євро»

Дата: 25.01.2018 20:24
Кількість переглядів: 937

Згідно з проектом, у селі Родникова Гута на висоті 1100 м над рівнем моря має бути створено виробництво харчових біодобавок «Родниковий край».

«Не ремонтами єдиними: проекти Полянської об'єднаної громади Закарпатської області». Такою була тема зустрічі в Українському кризовому медіа-центрі у рамках проекту «Речники громад». Гостем студії став Іван Дрогобецький, Полянський сільський голова. Він розповів про унікальний проект, який ініціювала та розробляє його громада.

- 16 лютого у Поляні відбудеться велика наукова конференція за участю представників університетів Кошіце та Ужгорода, Академії наук України, МЗС Словаччини й різноманітних урядових установ України, – розповів він. – Науковці мають визначити, чи має право на життя ідея організувати у селі Родникова Гута на висоті 1100 м над рівнем моря виробництво харчових біодобавок. Цей проект має умовну назву «Родниковий край». Його особливість у тому, що всі необхідні ресурси він отримуватиме з природи, не порушуючи її чистоти. Приміром, сонячну енергію планується отримувати з сонячної електростанції, яку буде збудовано зі своєрідних «парасольок» таким чином, щоб вона займала якнайменше місця. Воду можна буде отримувати з гірських струмків. Вартість проекту обраховується мільйонами євро. Але вже є чимало зацікавлених, і ми переконані, що кошти вдасться знайти.

За словами Івана Дрогобецького, у появі лабораторії, у якій можна було б досліджувати цілющі властивості гірських рослин, зацікавлені не тільки Ужгородський та Кошицький університети, але також й університет Пекіну. Чимало підприємців теж не проти брати участь у цьому проекті.

- У Карпатах ростуть такі рослини, які не ростуть більше ніде, – розповідає Іван Дрогобецький. – Один науковець, якого я привіз до Гути, сказав мені, вказуючи на якусь рослинку, що вона лікує близько сімдесяти хворіб. Карпати у свідомості українців за останні тридцять років перетворилися на відпочинковий регіон. І чомусь ніхто не розглядає наші гори як невичерпну сировинну базу для лікарських препаратів та біодобавок.

Іван Дрогобецький стверджує, що Родникова Гута має перетвориться на великий дослідницький центр Східної Європи, у якому буде створено чимало робочих місць для місцевого населення. Це дасть поштовх для розвитку усього регіону.

Голова Полянської ОТГ також є головою Асоціації «Закарпаття - за чисте довкілля», до якої входить 3 об’єднані громади та кілька необ’єднаних. Насамперед Асоціація займається будівництвом та реконструкцією систем водовідведення, що є значною проблемою для Закарпаття. Крім власних коштів, громада також використовує грантові кошти Євросоюзу. Так, минулоріч на сортування та збір твердих побутових відходів і будівництво систем водовідведення ЄС виділив Асоціації 630 млн грн. Зараз «Закарпаття - за чисте довкілля» розробляє спільний проект для всіх своїх членів вартістю 23 млн євро. 10% з цієї суми має освоїти Полянська ОТГ.

- Вміння правильно написати проект подібно до вміння їздити на велосипеді, – зазначив Іван Дрогобецький. – Якщо один раз поїхав, значить, навчився їздити. У нашій Асоціації та у Полянській громаді зокрема є достатньо фахівців, які мають досвід у написанні проектів. А відтак наш можливості з часом тільки зростатимуть.

http://decentralization.gov.ua/news/8108


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь