Полянська громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

3 грудня в адмінбудівлі в селі Голубине Полянської територіальної громади відбулося урочисте відкриття пам'ятної дошки.

Дата: 06.12.2021 15:20
Кількість переглядів: 1117

ЇЇ встановили на честь входження краю в склад Першої Чехословацької республіки, назва якої "Підкарпатська Русь".

 

На урочистостях виступив заступник голови Полянської сільської ради Василь Зварич, який розповів історію перебування  краю в "Підкарпатській Русі" та підкреслив позитивні аспекти розвитку, зокрема в економіці, освіті та культурі.

Уже традиційно не оминув захід Іван Латко, голова клубу Т. Г. Масарика в м. Ужгород, який виокремив культурні акції, проведені їх організацією спільно із "Русин-Клубом", який очолює Ю. Шипович та організацією ім. А. Духновича.

Після урочистого відкриття монументу, провели круглий стіл за участі науковців УжНУ. Присвятили його 135-річчю народження григорія Жатковича, першого губернатора Підкарпатської Русі, народився який саме в Голубиному. Модератор заходу - Михайло Зан, кандидат історичних наук, доцент УжНУ.

Розпочали круглий стіл із доповіді місцевого жителя, краєписця Миколи Рішка, який розповів про родину Жатковичів в контексті історії краю та села Голубине кінця ХIХ – початку ХХ століття». Другу доповідь «Григорій Жаткович та доля Підкарпатської Русі після Другої світової війни» розказав кандидат історичних наук, доцент УжНУ Павло Худіш. Надалі виступив кандидат історичних наук, екс-голова Ужгорода Еміл Ландовський з розповідю «Незабутні зустрічі у місті Корваллісі (США, штат Орегон) у 1992 році».

В обговоренні також взяли участь член "Русин-Клубу" Михайло Куцкір, голова НРРЗ Євген Жупан, голова організації ім. А. Духновича Юрій Продан, заступник голови "Ужгородської організації словаків" Ігор Пещак та представники клубу Т. Г. Масарика в м. Ужгород.

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь