Полянська громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Полянський сільський голова Іван Дрогобецький взяв участь у Форумі АМУ із сталого розвитку територіальних громад.

Дата: 21.03.2019 17:51
Кількість переглядів: 1344

Фото без опису

1 березня в рамках Міжнародної будівельної виставки InterBuildExpo 2019 АМУ проводить галузевий Форум Асоціації міст України із сталого розвитку територіальних громад. Захід організовано в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізується Асоціацією міст України за підтримки USAID та проекту «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС), що реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Канади.

Партнери заходу –  Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, парламентський Комітет з питань будівництва, містобудування і ЖКГ, Будівельна палата України, Національна Асамблея людей з інвалідністю (НАІУ) та Київський Міжнародний Контрактовий Ярмарок.

Серед учасників Форуму  – 170 мерів, голови ОТГ та керівників міський управлінь з питань економічного розвитку, а також представники центральних органів виконавчої влади, народні депутати, науковці, експерти.

У відкритті заходу взяли участь Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан, народний депутат України Олександр Кодола, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе, Уповноважений Президента України з прав людей інвалідністю Валерій Сушкевич, Перший віце-президент Будівельної палати України Станіслав Сташевський, директор Департаменту містобудування, архітектури та планування територій Мінрегіону Сергій Білоусов.

Виконавчий директор Асоціації міст України О.Слобожан привітав учасників: «Наш захід вже став традиційним. Якщо минулого року ми тільки розпочали обговорення нових змін, то сьогодні вже бачимо проекти, які реалізовуються в громадах. Зараз багато говориться про бюджет децентралізації. Але в той же час багато питань, зокрема, щодо будівництва на місцях залишаються неврегульованими. І сьогодні наше завдання  -  обговорити, як систематизувати та узгодити роботу на місцевому і державному рівнях під час реалізації проектів, забезпечуючи прозорість, доступність та інклюзивність. Необхідно залучати громадськість до обговорення інфраструктурних проектів. Крім того, надзвичайно важливими є питання екології, які ми сьогодні також обговоримо. Наші спільні напрацювання ми передамо до органів державної влади».

Уповноважений Президента України з прав людей інвалідністю В.Сушкевич звернувся до учасників Форуму: «Перш за все, хочу подякувати міським головам за щоденну кропітку роботу у забезпеченні життєдіяльності громад. Адже дуже важко вирішувати проблеми, які накопичувалися десятиріччями. Я хотів би привернути увагу до такої категорії населення як люди з інвалідністю – розвиток будь-якої громади неможливий без врахування їх інтересів. Громадяни з інвалідністю – не проблема, а, навпаки, ресурс для розвитку. І для них мають бути створені особливі умови. Тому я закликаю до інклюзивності об'єктів і послуг у містах і селах».

Фото без описуФото без опису

Заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Л.Парцхаладзе сказав: «Інклюзивність будівель і споруд - серед пріоритетів влади на державному рівні. Ми маємо приділяти більше уваги людям з інвалідністю, адже вони цього потребують. Крім того, громадяни з інвалідністю є працездатними та активними, і мають право на гідні умови праці, а влада має сприяти реалізації цих прав». Л.Парцхаладзе також нагадав, що 29 грудня 2018 року Мінрегіон опублікував нові державні будівельні норми щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, а саме ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення». Норми офіційно вступлять в силу з 1 квітня 2019 року.

Народний депутат Олександр Кодола«Цей захід дійсно став традиційним для обговорення сталого розвитку громад та їх майбутнього. В рамках Форуму ми будемо говорити про одну з ключових державних реформ - реформу з децентралізації, реформу місцевого самоврядування, яка спрямована на забезпечення сталого розвитку територіальних громад. І всі ми розуміємо, що процеси децентралізації направленні на гармонізацію соціальної, економічної екологічної сфер життя громад. Нам разом з вами за ці роки вдалося досягти досить серйозних результатів. Ми продовжуємо роботу над розвитком територій, вирішуємо актуальні проблеми містобудування, збираємо пропозиції до законопроекту про містобудівну діяльність №6403. Плануючи розвиток громад, ми в першу чергу орієнтуємося на розвиток місцевої економіки, людського капіталу, збереження навколишнього середовища, намагаємося створювати сприятливі умови для ведення бізнесу, ресурсного потенціалу. Тому основним завданням на сьогодні для нас є створення можливостей та досягнення високої якості життя людей».

Перший віце-президент Будівельної палати України Станіслав Сташевський наголосив: «В сучасних умовах розвитку громад без будівництва не буде. І я хочу звернути увагу, що будівельний комплекс України готовий відреагувати на всі виклики, пов'язані з будівництвом: маємо і потужності, і техніку, і кадри. Але ми лобіюємо не тільки питання будівельної сфери, а й враховуємо інтереси територій. Наприклад, у великих містах проблемою залишається реконструкція старих великих будівель. Щоб вирішити це питання, необхідно систематизована державна програма, яка б врегулювала цю проблему. Також необхідно налагоджувати співпрацю у форматі «територія - інвестор – будівельник»».?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь