Полянська громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Учні шкіл Полянської територіальної громади мають можливість навчатись в Пряшівському університеті

Дата: 16.05.2017 13:35
Кількість переглядів: 913

 

11-12 травня гостями Полянської територіальної громади стали викладачі Інституту русинської мови та культури, що функціонує при Пряшівському університеті, професор Кветослава Копорова та аспірант вишу Зденка Цітріакова.

Гості зі Словаччини відвідали Полянську та Плосківську ЗОШ І-ІІІ ст. та, з метою пропагування навчання у Пряшівському університеті, зустрілись з учнями й вчителями цих навчальних закладів. Закордонні сусіди розповіли про переваги та перспективи навчання для українських абітурієнтів у їх виші. Це і можливість отримання зразу двох спеціальностей: карпаторусиністику можна вивчати у комбінації з англійською, німецькою та іншими мовами філософського факультету, а також у комбінації з біологією, екологією, політехнікою і тд. при факультеті гуманітарних та іноземних мов.

Навчання у Пряшівському університеті, так само як і в інших вузах Словаччини, є повністю безкоштовним. Також не потрібні при подачі документів у виші цієї країни результати ЗНО.

Професор Кветослава Копорова не тільки описувала перспективи навчання у Пряшеві, але і розповіла про ті неприємні ситуації та ризики, які можуть чекати наших абітурієнтів і які вже виникали зі студентами з України на практиці (на даний час у Пряшівському університеті вчиться більше 500 наших співвітчизників). Це, насамперед, відставання по навчанню із-за незнання словацької мови, погана адаптація у чужому середовищу, недостатні знання англійської чи німецької мови при вивченні цих дисциплін,  і тд. Але при цьому пані Кветослава наголосила, що такі випадки є поодинокими, а студенти із Закарпаття  - дуже старанні та розумні.

Аспірант Пряшівського університету Зденка Цітріакова ознайомила учнів наших шкіл з окремими деталями навчання та проживання у Пряшеві. Вона розповіла, що кращі студенти мають можливість їздити по обміну досвідом на навчання у Німеччину, Польщу, Сербію, Угорщину і тд. При цьому виш виплачує їм стипендію у розмірі біля 400 євро. Також  вони мають можливість проходження практики у тих державах, де існують русинські громади і це також оплачується.

У кінці відвідин гості з Пряшівського університету зустрілись з Полянським сільським головою Дрогобецьким Іваном Івановичем, з яким обговорили перспективи взаємовигідної співпраці.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь