Полянська громада
Закарпатська область, Мукачівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Форум регіональних екологічних ініціатив «Поляна - ЕКО 2017» (відео)

Дата: 30.11.2017 19:53
Кількість переглядів: 1771

 

 

30 листопада 2017 року в с. Поляна відбулась знакова подія для нашого краю - на форумі регіональних екологічних ініціатив «Поляна - ЕКО 2017» була створена Регіональна асоціація органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля», головою якої одноголосно було обрано Івана Івановича Дрогобецького, заступником голови було обрано Кирлика Богдана – голову Ради смт. Великий Березний, виконавчим директором – Володимира Сурана, координатора громадської ініціативи «Закарпаття – за чисте довкілля».

Після процедури створення асоціації  Володимир Суран  презентував регіональну екологічну Програму «Збереження екосистеми долини річки Тиса на прикордонній території України, Угорщини, Румунії та Словаччини», наголосивши на тому, що основними заходами програми є розробка та реалізація комплексних проектів реконструкції існуючих та будівництва нових очисних споруд на основі найсучасніших технологій, реконструкції та нового будівництва мереж водовідведення у населених пунктах Поляна, Великий Березний, Міжгір’я, Перечин, Буштино, Іршава, Воловець, Сторожниця. Після презентації Іван Дрогобецький надав слово учасникам та гостям форуму. Консул генерального консульства Угорської республіки в Ужгороді Балаж Лопперт зауважив, що серед усіх питань захисту довкілля найважливішим є збереження екосистеми у басейні річки Тиса, та побажав успішної реалізації проектів. Горват Роберт Іванович, депутат Верховної Ради України пообіцяв лобіювати усі законопроекти, які будуть стосуватися такої важливої теми, як збереження довкілля. Панов Володимир, голова об'єднання організацій роботодавців «Закарпаття», зауважив, що був приємно вражений, наскільки прозорою була процедура утворення асоціації, та наголосив, що саме Закарпаття повинно стати першим у вирішенні такої глобальної проблеми та стати прикладом для інших регіонів, а Ревтій І.І., виконавчий директор регіональної асоціації міст України, наголосив, що цей форум – це сигнал регіональній владі, бо саме вона повинна була піднімати та вирішувати ці питання. До слова долучилися сільські та селищні голови Великого Березного, Міжгір’я, Волівця, Перечина, Буштина та Сторожниці, які висловили надію, що завдяки асоціації та підтримці закордонних партнерів вони зможуть вирішити екологічні проблеми своїх населених пунктів.

Після невеликої перерви відбулося друге пленарне засідання, на якому директор НДІ УжНУ Головач Йосип Йосипович презентував проект екологічного поселення у селі Родникова Гута. Дрогобецький Іван Іванович додав, що цей амбітний проект зробить село туристично привабливим, створить нові робочі місця та зупинить еміграцію, а приватний підприємець Артем Федосєєв розповів про власні плани щодо розвитку екологічного туризму в с. Родникова Гута.

Представник ГО «Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА» Юрій Дербаль навів приклади з досвіду європейських партнерів, зокрема розповів про проект «Велосипеди без кордонів», який може успішно реалізуватися і в нашому краї.

Вернер Франк,  директор товариства «Екосервіс Словенско», презентував сучасні інноваційні технології очистки стічних вод та досвід їх застосування, розповів про можливості різних видів очисних споруд, запевнивши, що завдяки таким технологіям очищена стічна вода набуде якості питної – саме в цьому і є революційність проекту, а директор НДІ УжНУ Головач Йосип Йосипович презентував сучасні інноваційні технології зі збору та переробки твердих побутових відходів та досвід їх застосування.              

Дрогобецький  Іван Іванович, підсумовуючи роботу форуму, наголосив, що усі озвучені проекти вдасться втілити в життя, адже перший крок уже зроблено - асоціація, створена сьогодні, є інструментом для досягнення намічених цілей. Попереду важка, невтомна  і цілеспрямована робота задля реалізації екопроектів та збереження екосистеми Закарпаття, бо це і є прямий шлях у Європу.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь